GETSBI studie
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is om te bepalen of GAG blaasspoelingen weer vergoed gaan worden voor patiënten met blaaspijnsyndroom / interstitiële cystitis met Hunnerse laesies (zweren in de blaas).
Achtergrond van het onderzoek
Het blaaspijnsyndroom, ook wel interstitiële cystitis, is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand, waardoor er zweren ontstaan. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
In Nederland hebben zo’n 4000 mensen het blaaspijnsyndroom, waarvan 600 tot 800 deze pijnlijke zweren hebben. 9 op de 10 patiënten is vrouw, en de symptomen lijken op die van mensen met reuma of de ziekte van Crohn, bekende auto-immuunziekten.
Genezing is niet mogelijk, maar patiënten en zorgverleners hebben goede ervaringen met Glycosaminoglycaan (GAG) blaasspoelingen. De binnenkant van de blaas is namelijk bekleed met een beschermlaag, de Glycosaminoglycaanlaag (GAG–laag), bestaande uit hyaluronzuur en chondroitine sulfaat. Deze laag functioneert bij blaaspijnsyndroom niet goed, waardoor het blaasslijmvlies onbeschermd is en ontstoken raakt.
De werking van deze blaasspoelingen is nog niet voldoende wetenschappelijk onderzocht, en wordt om die reden niet meer vergoed door zorgverzekeraars. Daarom startte het Radboudumc, met tien andere ziekenhuizen, farmaceuten en patiëntvereniging ICP, een onderzoek om wetenschappelijke onderbouwing te leveren voor deze therapie.
Meer informatie over deze studie vindt u in een interview op de website van het Radboudumc en op de website van het Zorginstituut Nederland.
Projectleiders: dr. D.A.W. Janssen
Arts-onderzoeker: drs. C.J. van Ginkel