Wereldkankerdag

101.500 Nederlanders kregen kanker in 2013

4 februari is het Wereldkankerdag. In 2013 is bij ongeveer 101.500 mensen in Nederland de diagnose kanker gesteld, vrijwel hetzelfde aantal als in 2012 (100.800). Dit blijkt uit een eerste schatting van IKNL op basis van data in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). In 25 jaar is het aantal nieuwe gevallen van kanker in Nederland bijna verdubbeld.

Incidentiecijfers
In 2013 kregen volgens een eerste schatting van IKNL 101.500 mensen kanker, 600 meer dan in 2012 (+0,6%). Mannen krijgen vaker kanker (52.500) dan vrouwen (49.000). Borstkanker komt het meeste voor met 14.600 gevallen in 2013, gevolgd door huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom) met ongeveer 14.400 nieuwe gevallen, darmkanker (13.000), longkanker (11.700) en prostaatkanker (10.900). Voor de meeste kankersoorten geldt dat het aantal in 2013 niet veel verschilt van het aantal in 2012, maar omdat de bevolking toeneemt, neemt de kans om kanker te krijgen af met ongeveer 1%. De daling is vooral aanwezig bij mannen (-2%). Desondanks is de kans op kanker voor mannen nog steeds groter dan voor vrouwen.
Ondanks de kleine stijging in 2013 verwacht IKNL dat het aantal nieuwe kankerpatiënten in de komende jaren stijgt met ongeveer 3% per jaar, vergelijkbaar met de stijging in de afgelopen decennia. Dit is onder andere het gevolg van de vergrijzing. De levensverwachting is het afgelopen decennium met ongeveer 3 jaar gestegen. Als mensen langer leven, neemt de kans op kanker toe.

Sterftecijfers
Er stierven in 2012 43.741 mensen door kanker (bron: CBS). Dit is een toename van 541 (+1,3%) in vergelijking met 2011. Het aantal sterfgevallen vertoont de afgelopen 20 jaar een stijging, maar als wordt gecorrigeerd naar de groeiende bevolking en de vergijzing is er sprake van een daling van de sterfte aan kanker, vooral bij mannen.

Overleving
De overlevingskansen van patiënten met kanker variëren sterk per soort kanker en zijn afhankelijk van het stadium waarin de ziekte is vastgesteld. Globaal geneest ongeveer de helft van alle kankerpatiënten. Hoewel de veranderingen langzaam gaan, zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten de afgelopen decennia gestegen. Sinds 1989 is de 5-jaarsoverleving na een diagnose kanker voor mannen met 13% toegenomen, van 41% naar 54%.
Voor vrouwen is de overleving 6% toegenomen, van 57% naar 63%. Redenen voor deze stijging zijn het ontdekken van kanker in een vroeger stadium, effectievere behandelingen en het feit dat een aantal vormen van kanker met lage overlevingskansen (maagkanker, longkanker bij mannen) steeds minder voorkomt.

Toenemende prevalentie
De prevalentiecijfers geven aan hoeveel mensen er in het verleden kanker kregen, om welke kankersoort het gaat en hoeveel er daarvan op een bepaalde datum nog in leven zijn. Per 1 januari 2012 zijn dat er 600.000 (geteld van 1989, het startjaar van de NKR). Van de overlevers is de meerderheid genezen van de ziekte, maar dit aandeel verschilt per kankersoort. Doordat het veel voorkomt en een relatief gunstige prognose heeft, is de prevalentie van borstkanker het hoogst, gevolgd door huidkanker, prostaatkanker en darmkanker. Als de overlevingskansen van kankerpatiënten stijgen neemt ook de prevalentie toe. Bij een te verwachten stijging van de incidentie en verbeterde overlevingskansen neemt de prevalentie dus extra hard toe. Deze toenemende prevalentie verhoogt de druk op de zorg en de nazorg.

Over de NKR
Sinds 1989 beschikt Nederland over een database met betrouwbare, objectieve gegevens over de incidentie, prevalentie, overleving en sterfte van alle gevallen van kanker. De database wordt gebruikt voor epidemiologisch onderzoek, klinische studies en voor onderzoek naar de kwaliteit van zorg. Deze gegevens zijn ook beschikbaar voor het evalueren van screening, oncologische richtlijnen en het ontwikkelen van beleid door zorginstellingen en de overheid. IKNL beheert de database.
Medio februari worden de nieuwste cijfers gepubliceerd op www.cijfersoverkanker.nl. In januari 2014 verscheen voor het eerst ‘Kankerzorg in beeld’. Het rapport geeft een beeld van de huidige kankerzorg in Nederland aan de hand van trends en ontwikkelingen in het algemeen en per tumorsoort.
Downloads bij dit artikel:

Omschrijving Plaatsingsdatum
Er is geen download aanwezig bij dit nieuwsbericht