Veel gestelde vragen
Naar aanleiding van verschillende vraagstukken over het aanvragen van vergoedingen bij het Zorginstituut Nederland (ZiNL), heeft het Bestuur samen met de Beroeps Belangen Commissie en Commise Kwaliteit een procedure opgesteld om een dergelijke aanvraag optimaal te kunnen stroomlijnen en begeleiden. Dit document is ook te vinden op het besloten gedeelte van de NVU website onder Beroepsbelangen - Informatie en naslagwerken
Indien u een idee/wens heeft om een vergoedingsaanvraag te schrijven, neem dan a.u.b. voordat u daadwerkelijk begint met het schrijven van de aanvraag, contact op met de BBC om een en ander af te stemmen (dit kan via het Bureau NVU: Lucie Kok (l.kok@nvu.nl)
Over het algemeen wordt de cystoscopie gedaan, en op dezelfde dag de uitslag en therapeutische consequenties uitvoerig besproken met de patiënt. In dat geval wordt een cystoscopie en een consult geregistreerd.
Er is geen aanspraakcode op een zorgactiviteit voor blaasspoelingen.
De producten met hyaluronzuur of chondrotoïnesulfaat worden niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Indien deze producten intramuraal gegeven worden, zal het ziekenhuis voor de kosten ervan opdraaien.
De Federatie Medisch Specialisten mag van de Autoriteit Consument & Markt, kortweg ACM, geen uurtarieven voorschrijven of collectieve prijsadviezen geven.
Voor het vergoeden van waarneming en nevenactiviteiten zoals consultatieve diensten en managementparticipatie dient u, afhankelijk van de lokale situatie, een marktconform honorarium overeen te komen. Als u nadere toelichting wilt kunt u telefonisch contact opnemen met de Infodesk van de Federatie (info@demedischspecialist.nl).
Handreiking
Het is ons bekend dat sommige medische specialisten voor het berekenen van een waarneemvergoeding zich aansluiten bij het zogenaamde normatieve uurtarief.
Dit door hen gehanteerde normatief uurtarief was tot 1 januari 2012 het honorarium component voor medisch specialisten binnen de DBC. Het laatst door de NZa vastgestelde bedrag was voor 2011: € 140,-- per uur. Overigens diende een vrijgevestigd medisch specialist van dit tarief ook zijn praktijkkosten, verzekeringen, pensioen e.d. te betalen.
Het staat u uiteraard vrij om dit als uitgangspunt te gebruiken, echter u kunt bij de totstandkoming van een honorering voor waarneming (al dan niet inclusief diensten) NIET verwijzen naar het hierboven genoemde honorariumtarief als zijnde een Federatie (uur)tarief. Dat is het namelijk niet!!!
Sinds het nieuwe financieringssysteem en de invoering van de DOT-systematiek per 1 januari 2012 bestaat het hiervoor genoemde normatieve uurtarief niet meer.
Op dit moment bestaat er nog steeds een aanspraakbeperking voor Botox behandeling bij Urge/AOB ondanks de registratie van deze behandeling, dat wil zeggen er moet per patiënt bij de verzekeraar vergoeding worden aangevraagd en een medische indicatie doorgegeven worden, waarop de verzekeraar akkoord zou moeten gaan met vergoeding.
Een aanvraag bij ZINL voor verwijdering van de aanspraakbeperking loopt nog steeds. Wel heeft deze aangegeven eind maart 2015 met een nieuw standpunt hierover te komen om zo de stap naar automatische vergoeding mogelijk te maken.
Contact met DBC-Onderhoud verloopt via de Beroepsbelangen Commissie.
U kunt uw vraag mailen naar l.kok@nvu.nl , waarna uw vraag in behandeling wordt genomen.
Male sling valt momenteel onder de niet verzekerde zorg.
Hoewel het technisch voor veel ziekenhuizen en verzekeraars lastig blijkt, is het vanuit de NZa toegestaan om per zorgproductcode (declaratiecode) meerdere tarieven af te spreken met de verzekeraar of per patiënt verschillende tarieven in rekening te brengen (tariefdifferentiatie).
U kunt uw vraag het beste voorleggen door een email te sturen naar l.kok@nvu.nl.
De bijdrage wordt jaarlijks in de Ledenvergadering vastgesteld.
Voor 2014 is er geen bijdrage aan het Fonds Beroeps Belangen.