FAQ accreditatie
GAIA staat voor Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie. GAIA is een gezamenlijk systeem voor accreditatie van nascholing en herregistratie. Voor nascholing die via GAIA verloopt, is het accrediteren van bij- en nascholing en het vastleggen van de behaalde accreditatiepunten per persoon volledig geautomatiseerd. De NVU neemt sinds 1 januari 2009 deel aan GAIA. Gedurende 2009 geldt een overgangssituatie waarin u van alle aanbieders van bij- en nascholing ook nog steeds een nascholingscertificaat ontving.
Uw dossier vult zich hoofdzakelijk doordat organisatoren van bij- en nascholing de door u gevolgde geaccrediteerde nascholing, en het behaalde puntenaantal, invoeren in het GAIA-systeem. U moet wel altijd zelf controleren of de punten in uw dossier zijn bijgeschreven.
Het overzicht van het persoonlijk dossier in GAIA vervangt het zelf verzamelen en administreren van certificaten als bewijs van deelname aan de gevolgde bij- en nascholing. Bij herregistratie kunt u de RGS verwijzen naar het GAIA bestand, u hoeft dan geen certificaten op te sturen. Dit geldt alleen voor activiteiten die u niet zelf toevoegt in GAIA.
De Wetenschappelijke vereniging van de NVU speelt een rol bij de het toekennen van accreditatie en het aantal accreditatiepunten, maar niet bij het administreren van de individuele bij- en nascholingsactiviteit. Dit is een eigen verantwoordelijkheid voor de uroloog. Deze moet iedere vijf jaar, ten tijde van de herregistratie, rechtstreeks aan de MSRC kunnen aantonen dat hij voldoende bij- en nascholing heeft gevolgd. Aangezien herregistratie dus een individuele, wettelijk geregelde, verantwoordelijkheid tussen de uroloog en de RGS is, is het eerste aanspreekpunt de RGS (KNMG). U vindt hier de contactgegevens van de RGS.
Het is niet verplicht gebruik te maken van het GAIA-dossier voor uw herregistratie. Het staat u vrij om uw deelname aan de diverse geaccrediteerde bij - en nascholingsactiviteiten op eigen wijze te registreren. Voordeel van het GAIA systeem is dat de daar in opgenomen door de NVU geaccrediteerde activiteiten gevalideerde bijeenkomsten zijn. Dat wil zeggen dat de RGS bij uw herregistratie van deze gevalideerde bijeenkomsten geen aanvullende bewijs van deelname vraagt.
Er zijn drie manieren om accreditatiepunten te verkrijgen:
- Vakinhoudelijke bij- en nascholing, geaccrediteerd door de NVU
- Algemene bij- en nascholing, geaccrediteerd door ABAN (voorheen ABMS)
- Individuele deskundigheidsbevorderende activiteiten (overige activiteiten)
- E-learning (nog in ontwikkeling);
- Auteurschap (publicatie in PubMed);
- Promotie;
- Deelname richtlijncommissie.
- Voordracht, inclusief posterpresentatie;
Deze 'overige activiteiten' dient u wel zelf toe te voegen aan het GAIA-persoonlijk dossier. De zelf toegevoegde activiteiten worden bij uw herregistratie bekeken door de RGS. Het is dan van belang dat u een aanvullend bewijs hebt toegevoegd in GAIA.
Andere voorwaarden waar deze ‘overige activiteiten' aan moeten voldoen vindt u hier. Hier vindt u ook meer informatie over het beoordelingskader van de NVU.
Aangezien de NVU vanaf 2009 gebruik maakt van GAIA, dient u van alle nascholing gevolgd vòòr 1 januari 2009 nog papieren certificaten naar de MSRC te sturen. Alleen nascholing na 1 januari 2009 staat in GAIA.
De EU-ACME voegt de punten toe van alle buitenlandse congressen in hun systeem. Gebruik, indien mogelijk, bij deze bijeenkomsten bij voorkeur uw EU-ACME pas voor de registratie. Als u deze niet heeft kunnen gebruiken, dan dient u uw certificaat met een overzicht van bijgewoonde sessies te sturen naar de EU-ACME (eu-acme@uroweb.org). Door de koppeling met GAIA en het EU-ACME systeem komen de punten automatisch in GAIA terecht.
N.B. Om de punten in GAIA te zien, dient u wel de koppeling tussen GAIA en de EU-ACME geactiveerd te hebben. Die kunt u activeren door onder het kopje ‘Mijn gegevens’, uw EU-ACME nummer invoeren.
Ter informatie:
De volgende jaarlijkse congressen zijn standaard geaccrediteerd door de NVU (bijgewerkt maart 2012):
AUA, SIU, DGU, ICS, ISSM, ESSM, World Congres of Endourology, ESPU, ICCS, Challenges in Laparascopy & Robotics en ASCO GU.
Daarnaast accepteert de NVU de door de EU-ACME geaccrediteerde congressen. Alle congressen die geaccrediteerd zijn door de EU-ACME kunt u vinden op www.eu-acme.org.
Alle geaccrediteerde bijeenkomsten kunt u vinden in de nascholingsagenda. De nascholingsagenda vindt u in uw persoonlijk dossier onder ‘nascholingsagenda’ of via de website van de NVU. Ook alle buitenlandse congressen die te vinden zijn op de website van de EU-ACME (www.eu-acme.org) zijn geaccrediteerd door de NVU. Daarnaast accepteert de NVU ook de jaarlijkse congressen van de AUA, SIU, DGU, ICS, ISSM, ESSM, World Congres of Endourology, ESPU, ICCS, Challenges in Laparascopy & Robotics en ASCO GU. Indien een buitenlandse bijeenkomst is geaccrediteerd door de NVU betekent dit niet dat we ook automatisch hetzelfde aantal punten toekennen. Voor meerdaagse congresen wordt per congres maximaal 18 punten toegekend.
De EU-ACME (European Urology – Accreditated Continuing Medical Education) is een samenwerking van de EBU (European Board of Urology) en EAU (European Assocation of Urology). Website: www.eu-acme.org. De NVU accepteert de accreditatiepunten, toegekend aan buitenlandse nascholingsbijeenkomsten, door EU-ACME. Daarnaast worden de punten van alle buitenlandse congressen door de EU-ACME bijgeschreven in hun systeem; bijschrijving in uw persoonlijk GAIA-dossier wordt automatisch verzorgd door een koppeling tussen EU-ACME en GAIA. Om deze activiteiten in uw GAIA-dossier in te kunnen zien moet u onder het kopje ‘Mijn gegevens’, uw EU-ACME nummer invoeren.
De NVU volgt de richtlijn van de Code Geneesmiddelen Reclame (CGR). Zo is, in de relatie tussen sponsor en de vereniging het bedingen van exclusiviteit niet toegestaan, tenzij het gaat om een specifiek project.
Nee, de 50 punten van het FEBU examen tellen niet mee als nascholingsactiviteit voor uw herregistratie. Dit examen wordt namelijk niet gezien als Continuing Medical Education (CME), maar deze punten vallen onder de categorie CPD (Continuing Professional Development). Ook is dit examen niet opgenomen in het huidige beoordelingskader.
Nee, de NVU accrediteert niet (meer) achteraf. Als u naar een congres gaat welke niet is geaccrediteerd, dan dient u minimaal 6 weken van te voren dit te melden bij de Wetenschappelijke Commissie van de NVU om vooraf accreditatie aan te vragen. Wil de bijeenkomst in aanmerking komen voor de NVU-accreditatie, dan dient deze in ieder geval ook lokaal in enige vorm door enige instantie geaccrediteerd te zijn.
Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom nascholingsactiviteiten niet in GAIA staan:
- U heeft de presentielijst niet getekend of uw pasje niet gescand;
- Uw naam was niet goed te lezen op de presentielijst en/of er stond geen BIG-nummer bij;
- U bent naar een bijeenkomst geweest die niet geaccrediteerd is door de NVU of door het ABAN
- U heeft de koppeling tussen GAIA en de EU-ACME nog niet geactiveerd.
Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer om zich ervan te vergewissen of de door hem bijgewoonde nascholing geaccrediteerd is en voorkomt in het GAIA bestand.
Indien de punten niet zijn bijgeschreven moet u zelf actie ondernemen: certificaat als bewijs bewaren en met de aanbieder/organisatie van de nascholing contact opnemen.
Als u naar een bijeenkomst gaat zal de aanbieder van de cursus uw presentie invoeren. Daarom is dient u uw handtekening te zetten op de presentielijst bij iedere bijeenkomst. N.B. indien mogelijk dient u voor buitenlandse congressen uw CME-pas te scannen.
Bij het invoeren van de presentie is het van belang dat namen (voorletter(s) en achternaam) en BIG-nummers te lezen zijn. In GAIA zijn namelijk alle artsen van Nederland te vinden en kan alleen gezocht worden op naam en voorletters of BIG-nummer.
Wanneer u bent ingelogd in GAIA, klikt u achtereenvolgens op:
1. Mijn dossier
2. Overzicht/Toevoegen
3. Toevoegen activiteit
4. Overige activiteiten
Vervolgens wordt gevraagd de gegevens van de activiteit in te vullen en als laatste stap dient u het certificaat te uploaden.
Let op:
- Bewijsstuk artikel: scan 1e blz. artikel waarop de publicatiedatum en uw ranking als (mede)auteur te lezen is.
- Voordracht: alleen de voorbereiding telt. Als u dus meerdere keren dezelfde voordracht geeft, heeft u eenmaal recht op 3 punten. Ook indien u tijdens een geaccrediteerde bijeenkomst meerdere voordrachten geeft, worden slechts eenmaal 3 punten toegekend.
Naast vakinhoudelijke nascholing kunt u ook naar algemene bij- en nascholing gaan. Pas als deze algemene bij- en nascholing is geaccrediteerd door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN), krijgt u punten voor deze bijeenkomst.
Het Accreditatie Overleg van wetenschappelijke verenigingen en beroepsverenigingen, heeft eind 2009 met inachtneming van enkele kleine wijzigingen, een harmonisatierichtlijn vastgesteld voor de toekenning van accreditatiepunten aan deskundigheidsbevordering. Daarbij werd gesteld dat het elke vereniging vrij staat om van de harmonisatierichtlijn af te wijken. De NVU heeft zich aangesloten bij de Harmonisatierichtlijn Accreditatie, met uitzondering van een aantal punten. Het nieuwe beoordelingskader van de NVU geldt vanaf 22 april 2010. Meer informatie over het beoordelingskader van de NVU vindt u hier.