RELIEF-studie naar korte vs lange katheterduur bij mannen met acute urineretentie
Doel van het onderzoek
De RELIEF-studie heeft tot doel de impact te vergelijken van een korte (3 dagen) versus een lange (14 dagen) katheterduur op het recatheterisatiepercentage, complicaties, zorgkosten en kwaliteit van leven na een "trial without catheter" (TWOC) bij mannen met acute urineretentie (AUR).
Achtergrond van het onderzoek
De behandeling van een AUR is het plaatsen van een katheter gevolgd door een poging om zonder katheter te kunnen plassen (een ‘trial without catheter’ of TWOC). Het doel van een katheter is het laten aflopen van de urine, zodat de contractiekracht van de blaas kan herstellen. Het is onbekend wat de optimale duur van een blaaskatheter is bij mannen met een AUR. Bij een langere katheterduur is de kans op een urineweginfectie, hematurie of pijn groter. Bij een te korte katheterduur is de kans op rekatheterisatie groter, maar een kortere katheterduur kan het comfort van de patiënt verbeteren, complicaties verminderen en mogelijk zorgkosten verlagen. Bestaande studies geven tegenstrijdige resultaten over de optimale katheterduur voor TWOC bij AUR. Bovendien tonen Nederlandse urologen aanzienlijke variatie in katheterduur, wat duidt op een gebrek aan consensus.
De kennisvraag ‘wat is de optimale duur van een blaaskatheter bij mannen met een acute urineretentie?’ is een van de kennishiaten van de Kennisagenda van de Nederlandse Vereniging van Urologie 2020-2024.
Waar staan wij nu?
Lees hier een samenvatting van het onderzoeksprotocol van de RELIEF-studie.
Wilt u ook deelnemen aan deze RELIEF-studie?
Als u vanuit uw ziekenhuis interesse heeft in deelname aan de studie dan komen wij graag met u in contact. We zullen in een kort gesprek de verschillende stappen toelichten die in elk centrum gezet kunnen worden. Wij horen graag van u!
Projectleider: dr. L.P.W. Witte
Arts-onderzoeker: drs. N.A.M. van Merode
Contactopnemen met het onderzoeksteam kan via de Coördinator W&I.